Hace algunos días, publicamos en el blog una entrada bajo el título “Los ácidos grasos Omega 3 mejoran la calidad del semen”. Era un escueto resumen de mi tesis doctoral. Los medios de comunicación también encontraron de interés los resultados de este estudio, que presentaré de nuevo en octubre, en Boston, en la “Conjoint Meeting of the International Federation of Fertility Societies and the American Society for Reproductive Medicine”; un congreso en el que se reunirán los expertos más destacados en medicina reproductiva.
En la entrada explicábamos que el aporte de una suplementación exógena (obtenida a través de la dieta, puesto que el cuerpo no lo genera) “a base de aceite de microalgas, rico en DHA (ácido docosahexaenoico) y en dosis de 800mg/día durante 10 semanas”, permite que los pacientes infértiles alcancen niveles de calidad de semen similares a los de un donante, “a quien se le exige un nivel muy alto de calidad seminal”. Así es.
¿Cómo llegamos a esta conclusión? Dividimos a nuestros pacientes en tres grupos: a los primeros les suministramos, durante 10 semanas, placebo (aceite de oliva); a los segundos, unas dosis diarias de 400mg de DHA; a los terceros, unas dosis diarias de 800mg de DHA. Y, en efecto, en el tercer grupo se observó una correlación entre el aumento de la concentración este ácido y la mejora de la calidad del esperma. Por tanto, este suplemento exógeno podría ser beneficioso en ciertos hombres infértiles si se les administra antes de completar un tratamiento de fertilidad. Aún queda campo para el estudio. Por ejemplo, debe analizarse la posible relevancia en la mejora de la calidad del esperma si se suministran dosis mayores y durante un tiempo más prolongado.
Tal y como os he adelantado, profundizaré sobre estas cuestiones en Boston, en el mes de octubre. A continuación, incluyo el resumen de mi ponencia (en inglés):
Regular consumption of docosahexaenoic acid (DHA) improves semen quality
The objective of the research was to evaluate the effect of DHA supplementation using oil from microalgae on semen quality in donors and patients after 10 weeks of supplementation.
One hundred seventy-two samples from patients (86 basal samples and 86 after supplementation) and 58 samples from donors (29 basal samples and 29 after supplementation) were used. Semen samples were produced by masturbation and after 30 min for liquefaction to occur, conventional semen analysis was performed according to the recommendations of the World Health Organization (WHO, 1992).
The nutritional supplement derived from Schizochytrium sp microalgae oil, rich in DHA was administered for 10 weeks.
Patients were divided into three groups:
- Placebo (olive oil)
- 400 mg / day of DHA
- 800 mg / day of DHA
Sperm vitality and morphology of patients reach levels comparable to those from unsupplemented donors when Docosahexaenoic acid supplementation at a dose of 800 mg / day for 10 weeks is administered. There were no significant differences in the rest of the seminal parameters (concentration and sperm motility) after supplementation with docosahexaenoic acid at any dose tested.
The study of the correlation coefficients before and after treatment in patients and donors shows that docosahexaenoic acid composition is closely related to sperm concentration. An increase in the concentration of this acid in sperm correlates positively with the sperm quality.
Docosahexaenoic acid intake has no adverse effects and it improves sperm quality, so this exogenous supplementation might be beneficial in certain infertile men when administered prior to the completion of fertility treatments.
To more accurately measure the potential effects of docosahexaenoic acid supplementation on sperm quality parameters new studies taking into account the possible importance of providing higher doses of supplementation and longer periods of product intake are needed.